

SustainTrack
Türkiye’nin son yıllarda sürdürülebilirlik üzerine aldığı kararlar, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde çeşitli alanlarda yürütülen çalışmaları içermektedir. Türkiye, 2015 yılında Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) taraf olmuş ve bu amaçlara ulaşmak için politika, strateji, eylem planı, proje ve programlar geliştirmiştir. Türkiye, ayrıca Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak için çevre, iklim, enerji, ulaşım, tarım, sanayi, finansman gibi sektörlerde sürdürülebilirlik odaklı reformlar yapmayı taahhüt etmiştir. Türkiye’nin sürdürülebilirlik üzerine aldığı kararlar, ülkenin ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmasına, uluslararası iş birliğine, rekabet gücüne ve yaşam kalitesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu amaçla geliştirilen bu proje sürdürülebilir Türkiye hedefine hizmet edecektir.
Bir endüstriyel tesiste sürdürülebilirlik çalışmasında kullanılan parametreler, üretim faaliyetlerinin çevreye ve insan sağlığına olan etkilerini ölçmek ve azaltmak için belirlenen kriterlerdir. Bu parametreler, işletmenin enerji, hammadde, su, atık, emisyon, karbon ayak izi, yenilenebilir enerji kaynakları, temiz teknolojiler, çevre yönetim sistemi, sosyal sorumluluk, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda performansını değerlendirmek için kullanılır.
Endüstriyel bir faaliyetin Karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik raporları açısından değerlendirilmesi ve zamana bağlı değişimlerinin belirlenmesi için doğru verileri toplayacak sistem üzerinde takip etmesi ve zamana bağlı olarak depolaması önemlidir. Sürdürülebilirlik çalışmasında kullanılan parametreler, işletmenin sektörüne, büyüklüğüne, üretim süreçlerine, ürünlerine, hedeflerine ve stratejilerine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle, her işletme için uygun olan parametreleri belirlemek için öncelikle bir durum analizi yapılmalı, mevcut durum ve iyileştirme alanları tespit edilmeli, sürdürülebilirlik hedefleri ve eylem planları oluşturulmalı, uygulama sonuçları izlenmeli ve raporlanmalıdır.
Bu proje ile bir endüstriyel faaliyetin atık, su, enerji, hammadde gibi parametrelerin sistem içindeki faaliyetleri, oluşum süreçleri ve azaltım stratejilerini ortaya koyan bir yazılım geliştirilmesi hedeflenmektedir. Üretilen yazılım endüstriyel faaliyetin karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik raporlarının verimli ve doğru bir şekilde hazırlanmasına destek olacaktır.